Sečenje betona

Sečenje betona podrazumeva upotrebu dijamantskog alata čiji rad
podrazumeva odsustvo vibracija a to utiče na znatno smanjenje buke i
očuvanje konstrukcije. Obavezno se rezni alati moraju hladiti sa malo
vode da se ne bi pregrejali i da se ne bi stvarala prašina u toku rada.
Voda se skuplja specijalnim hidro-usisivačima i ne predstavlja prepreku
za rad. Osnovna podela se svodi na sečenje vertikalnih i sečenje horizontalnih površina.

Pratite naš BLOG ukoliko vas interesuju najaktualniji procesi sečenja betona

Sečenje vertikalnih površina

Sečenje vertikalnih površina je zapravo sečenje zidova. Da bi se ono sprovelo na zid je potrebno učvrstiti-utiplovati vođicu-šinu po kojoj će se kretati mašina za sečenje betona. Za svaki sledeći rez mašina se demontira i ponovo montira što oduzima više vremena nego sam proces sečenja. Ovakvo sečenje ostavlja idealno prave i glatke rezove, bez krzanja ivica a takodje i doprinosi očuvanju dela zida koji će ostati nakon sečenja. VAŽNO JE DA ZNATE…Sve mašine koje seku vertikalne površine rade isključivo na trofaznu struju

Sečenje ručnim mašinama

Ručne mašine se u toku rada drže u rukama što je izuzetno naporno za rukovaoca pa se zato one svrstavaju u pomoćne mašine za sečenje betona. Malih su dimenzija i ne mogu da iseku debele betone, najviše do 15cm ali im njihova veličina omogućava da se zavuku na nepristupačna mesta i dohvate tamo gde velike testere ne mogu pa je i to razlog zašto su obavezan pribor uz zidne sekače betona. 
Ručne mašine mogu biti:
– Na električni pogon
– Na benzinski pogon
– Pneumatske ili hidraulične

Sečenje betona sajlom

Dijamantska sajla je najkoomplikovaniji i najskuplji način da se preseče beton. Kod sečenja betona sajlom ne postoje bilo kakva ograničenja što se tiče debljine betona, njegove pozicije ili pristupačnosti. Sajla se zove u pomoć kada sve druge mogućnosti sečenja otkažu. Njen veliki nedostatak je količina vode koja je potrebna za hladjenje dijamantske sajle što je znatno ograničava kod upotrebe u stanovima.Sečenje sajlom je rezervisano za mostove, šipove, stope od temelja i razna postolja velikih mašina.

Dijamantska sajla

Dijamantsku sajlu čine dijamantske perle nanizane na čelično uže, a razmak između perli obezbeđuju opruge zalivene silikonskom gumom.

Sečenje kružnih otvora sajlom

Jedino se sečenjem betona dijamantskom sajlom mogu izraditi otvori kružnog preseka, a da pri tome debljina zida ili poda ne bude odlučujući faktor.

Rešavanje kapilarne vlage

Sečenje betona dijamantskom sajlom je nezamenjivo kod presecanja kapilarne vlage u zidovima. Debljina zidova i u ovom slučaju ne predstavlja otežavajući problem a rezultati su trajni i definitivni.

Kontaktirajte nas za bilo koju vrstu pitanja vezanog za naše usluge (konzultacije su besplatne)